Автор: Радомир Чолаков, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмНека внесем яснота по въпроса

...
Автор: Радомир Чолаков, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмНека внесем яснота по въпроса
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Спекулация е, че 480 депутати ще взимат заплати. Промените в Конституцията не предполагат застъпване на мандати

Автор: Радомир Чолаков, Фейсбук Следвайте " Гласове " в Телеграм

Нека внесем изясненост по въпроса за непрекъсваемостта на законодателната власт и да спрем спекулациите за " застъпващи се мандати ", " заплати за 480 депутати " и прочие

1. Според досегашната процедура мандатът на народните представители започваше от датата на изборите. Сега ще стартира от датата на клетвата. Тоест, мандатът на старите народни представители се приключва с полагането на клетва от новите, което е първия акт на всяко новоизбрано национално заседание. Няма застъпване на мандати! Няма застъпване на заплати!

2. Новото решение е по-логично, тъй като: в деня на изборите (по остарелия ред на пресмятане на мандата) към момента не е явен поименния състав на определените народни представители. Първо една седмица ЦИК разпределя мандатите, след това има период водачите на две листи да решат от кое място влизат, а до последния ден, преди първото съвещание, всеки може да се откаже от мандата. Тоест, националният представител става подобен от момента на заклеването си, а не от деня на избора, тъй като не изборът взема решение дали той е депутат, а неговата воля да одобри мандата. Което е клетвата.

3. На въпроса в интервала от датата на изборите до датата на клетвата кое национално заседание заседава, отговорът е: никое! Старото е във почивка, а новото не се е заклело и не е встъпило в мандат.

4. На въпроса, в случай че избухне война (не дай Боже) в интервала сред датата на изборите и клетвата, кое Народно заседание би трябвало да се свика, отговорът е: новото. Освен, в случай че някой не реши да ни разгласи война тъкмо сред понеделника и петъка на седмицата след изборната неделя, до момента в който ЦИК дефинира новите мандати. В този необикновен случай ЦИК може да побърза със сметките, само че може и да се свика остарялото, което ще продължи мандата си до края на войната. Това е смешка, несъмнено.

Искам да кажа: стига сме си измисляли проблеми там, където ги няма. Непрекъсваемостта на Народното събрание не поражда никакъв проблем. Формулата за сформиране на служебно държавно управление, както се вижда, поражда. А за това, какви проблеми ще породи промяната в главата " Съдебна власт " занапред има да приказваме.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР